Program

Charakterystyka pracy konsultanta ślubnego

charakterystyka ogólna
cechy konsultanta
zakres obowiązków
organizacja biura i czasu pracy
promocja firmy i koszty początkowe

Współpraca z klientem

pierwsze spotkanie z klientem

konstruowanie oferty oraz cennika usług
istotne elemeny komunikacji

harmonogram pracy

przedstawienie oferty i budżetu


co powinna zawierać oferta

umowa z klientem
bieżąca obsługa

rozliczenia finansowe

Współpraca z podwykonawcami

tworzenie baz podwykonawców

weryfikacja podwykonawców

umowy z podwykonawcami

rozliczenia finansowe

podwykonawcy zatrudnieni przez klienta

Organizacja ceremonii i przyjęcia weselnego

tradycyjna ceremonia i wesele
ślub i wesele w plenerze
oprawa muzyczna ceremoni i przyjęcia
dekoracje florystyczne
atrakcje dodatkowe
druki ślubne
mowy weselne
rozsadzenie gości
transport dla Pary Młodej i dla gości
menu i alkohol na przyjęciu

Koordynacja Dnia Ślubu

przygotowanie scenariusza uroczystości
podział obowiązków
rozliczenia z podwykonawcami
jak reagować na nieprzewidziane sytuacje

Jak prowadzić działalność gospodarczą

zakładanie działalności gospodarczej
spółki i ich rodzaje
formy opodatkowania

Podstawy wiedzy o winie

klasyfikacja i podział win
jak czytać etykiety
wino i potrawy – jak potrawy wpływają na smak wina i odwrotnie
jak serwować wino
degustacja wina i jej etapy (analiza wzrokowa, węchowa, smakowa)

Etykieta stołu

zasady nakrywania stołu
ustawianie stołów i bufetów
sposób podawania niektórych potraw

Prezentacja multimedialna - omówienie dekoracji ślubnych

Materiały szkoleniowe

Skoroszyt z tematyką szkolenia
Kwestionariusz do zebrania danych – ankieta
Wstępna kalkulacja kosztów
Harmonogram prac
Wzór umowy z podwykonawcą
Wzór umowy z klientem
Scenariusz uroczystości